... komplexní a kvalitní dotační servis

Nové průkazy na domy začnou platit až od dubna

14.12.2012 23:07

Povinnost opatřit budovy určené k prodeji, pronájmu nebo větší renovaci průkazem energetické náročnosti, začne fakticky platit až od dubna příštího roku, uvedl dnes na tiskové konferenci Šance pro budovy zástupce Ministerstva průmyslu a obchodu.


Tříměsíčním přechodným obdobím pro rozšíření využití průkazů energetické náročnosti i do oblasti obchodování s nemovitostmi reaguje Ministerstvo na příliš krátkou lhůtu, kterou by jinak realitní trh i majitelé nemovitostí měli na vyhovění novým požadavkům. Původně měly nové předpisy platit už od začátku příštího roku. Legislativní proces se však protáhnul, čemuž přispělo i veto prezidenta.

Prováděcí vyhláška k novele zákona o hospodaření energií, která tyto požadavky upřesňuje, prošla už sice připomínkovým řízením, ale ještě nebyla schválena. V těchto dnech by ji měl podepsat ministr a pak půjde do Legislativní rady vlády. Ta ji projedná ještě v prosinci nebo až v lednu příštího roku.

Státní energetická inspekce, která plnění předpisů kontroluje, bude tak během prvních tří měsíců fungovat spíše jako poradní orgán a nebude udílet sankce za neplnění povinností, vyplývá dále z dnešního vystoupení zástupce Ministerstva průmyslu a obchodu Pavla Jiráska.

Od dubna 2013 také začnou platit požadavky na energetickou náročnost novostaveb a větších renovací na tzv. nákladově-optimální úrovni. Ta zajistí po ekonomickou dobu životnosti budovy nejpříznivější poměr investičních nákladů a uspořených prostředků na energie. Ke konci desetiletí pak postupně začne pro různé typy a velikosti budov nabíhat požadavek na nulovou spotřebu energie. O tom, jak přísné budou nové požadavky, se stále ještě jedná, finálně je stanoví až vyhláška.

Petr Holub, koordinátor iniciativy Šance pro budovy reprezentující více než 180 subjektů z celého spektra energeticky úsporného stavebnictví, říká: "Vítáme, že nové předpisy nastavují postupné zlepšování energetických vlastností budov. Větší uplatnění nových technologií zlepší vnitřní prostředí a lidé ušetří na vytápění."

Objednávka Průkazu Energetické Náročnosti Budovy od firmy AXIOM engineering s.r.o. zde.

Kontakt

AXIOM engineering s.r.o.

limbersky@axiomcz.eu

Pernerova 168 Pardubice 53002
IČO : 28855230 DIČ : CZ28855230

Ing. Jan Limberský, MBA
jednatel

Ing. Barbora Šuranská
asistentka jednatele
+420 774 708 869

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

AXIOM engineering s.r.o.