... komplexní a kvalitní dotační servis

Sankce za chybějící energetické štítky budou hrozit od dubna

14.12.2012 23:11

Sankce za chybějící energetické štítky na budovách budou majitelům nemovitostí hrozit nejdříve od dubna 2013. Do té doby budou úřady při kontrolách shovívavé a budou vlastníkům spíše radit, řekl dnes na tiskové konferenci vedoucí oddělení obnovitelných zdrojů ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Jirásek.

    Energetické štítky mají podle zákona od příštího roku zajistit stavitelé, vlastníci budov nebo společenství vlastníků na nových budovách, při jejich přestavbách i při prodeji bytů. V případě pronájmů částí budov má nová povinnost platit od roku 2016. Již existující budovy mají získávat štítky postupně od roku 2015 do roku 2019, a to podle zákonem určené plochy.

    Takzvané průkazy energetické náročnosti mají sloužit jako informace pro kupující či nájemce, kteří podle nich zjistí provozní náklady na energie. Nové opatření má vést k nižší spotřebě energií, a tím ke snížení výdajů. Novela má zavést také povinnost instalovat měřiče tepla v bytech s ústředním topením.

    Nová pravidla můžou ovlivnit ceny nemovitostí, soudí výkonný ředitel realitní sítě RE/MAX Hanuš Němeček. "Lidé budou ochotni si za nemovitost s lepším hodnocením připlatit. Naopak, především u některých starších nemovitostí, očekáváme další pokles ceny," sdělil ČTK.

    Nové normy obsahují také paragrafy, které v příštím desetiletí významně ovlivní novou výstavbu v Česku. Do 31. prosince 2018 musí členské státy EU zajistit, aby všechny nové budovy užívané a vlastněné orgány veřejné správy měly téměř nulovou spotřebu energie. Od konce roku 2020 se tomuto standardu budou muset podřídit všechny nové objekty, tedy například i rodinné domy.

Objednávka Průkazu Energetické Náročnosti Budovy od firmy AXIOM engineering s.r.o. zde.

Kontakt

AXIOM engineering s.r.o.

limbersky@axiomcz.eu

Pernerova 168 Pardubice 53002
IČO : 28855230 DIČ : CZ28855230

Ing. Jan Limberský, MBA
jednatel

Ing. Barbora Šuranská
asistentka jednatele
+420 774 708 869

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

AXIOM engineering s.r.o.